Foundation

Det mest avancerade responsiva ramverket i världen (enligt dem själva)!

Kort om Foundation

Foundation kommer från ett projekt ur en stilguide som heter ZURB och är ett responsivt front-end-ramverk som innefattar HTML, CSS och valbara Javascriptfunktioner. Man ville skapa ett ramverk man kunde använda för att snabbt kunna göra en layout på en webbplats. Det är licensierat under en MIT Licens vilket gör det till ett open source ramverk. Foundation släpptes för första gången 2011 och har sedan dess släppt nya uppdateringar som inkluderar ramverk för Email (2013) och Appar (2014). [3]

Enligt [1] så ligger Foundation bland Topp 30 av "Open source Projekt", det har fått över 23,900 stjärnor i ranking på GitHub samt över 850 stycken medutvecklare. Det senaste Foundation 6 har som huvudmål att vara:

  • Snabbt för sina användare
  • Enklare och snabbare att koda
  • Snabbare att lära sig än tidigare versioner

ZURB som företag är ett typiskt amerikanskt företag enligt min egen åsikt då de är väldigt noga med att berätta på sin webbplats hur bra de är och vilka stora företag de har som jobbar med det.


Hur fungerar Foundation?

Foundation har (som jag förstår det) endast möjlighet att man laddar hem den källkod som används i ramverket, alltså ingen tillgång till CDN eller liknande. Foundation verkar, likt Wordpress, som att man använder sig mycket av att det community som använder Foundation bidrar till olika mallar (som kan ses i ett exempel till höger) och lösningar samt att man själv kan välja vilken nivå man vill lägga sitt utvecklande på, om man vill titta på element för element eller direkt i källkoden. [4] och [5]

Ur min synvinkel så verkar Foundation vara det ramverk som är mest omfattande när det gäller de delar som tillkommer utöver den vanliga responsiva webbdesignen i att man kan få mallar och ramverk för nästan allt som har med webbutveckling att göra. Eftersom jag skriver denna "analys" sist så skulle jag säga att av de tre jag tittat på så skulle min energi läggas på att lära mig detta som nästa ramverk. Det kan självklart vara så att de också bara är bättre på att ge sken av att detta är en mer fullödig design vilket kan lura någon som inte satt sig in till 100% i ramverkets för- och nackdelar.


Källor

  1. Om Foundation
  2. Länk till källa för logga i header
  3. Foundation Wikipedia
  4. Mallar i Foundation
  5. Skräddarsy lösning